
 
Work-based Learning Grant Opportunity – 
Apprenticeships  
Frequently Asked Questions 
 
 

 
Allowable Expenses 
Q: Can funds be used to offset the cost of wages/reimbursements/stipends for 
apprentices? 
A: No. Grant funds may not be used to offset the cost of wages, reimbursements, or stipends 
for apprentices. 
 
Q: Can we include student cost of books, materials, supplies, and supportive services 
(such as gas allowances and work tools and clothing) in the budget category titled 
"supporting training costs"? 
A: Yes, as part of this grant you can fund books, materials, supplies, supportive services, work 
tools, and required clothing. However, you cannot fund gas allowances as that is a travel 
expense (see Section 5.2.2. Prohibited Costs in the RFA). 
 
Q: Can funds be used to support students in the form of a stipend/scholarship upon 
completion of the apprenticeship/internship? 
A: No. 
 
Institution Eligibility 
Q: Is this funding opportunity allowable for apprenticeship schools that are not Texas 
public two-year institutions of higher education? 
A: No. Such use does not fall within the eligible project description as set forth in section 3.2 
of the RFA. 
 
Q: Where can we find a very clear definition of public 2-year institutions? What about 
non-profits that run apprentice and pre-apprenticeship programs? 
A: Two-year colleges are defined as “public junior colleges” in Texas Education Code 61.003. 
A list of public two-year colleges is available on the THECB Texas Higher Education Data site, 
under List of Public Institutions, see Community Colleges, Technical College System, and 
State Colleges. 
 
Q: What projects would work if you don't already have existing apprenticeships at your 
school? 
A: According to Section 3.1. in the RFA, eligible applicants are Texas public two-year 
institutions … “with at least one existing registered apprenticeship training program or 
establishing new registered apprenticeship programs.” If you do not have an existing 

https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.61.htm#61.003
http://www.txhighereddata.org/Interactive/Institutions.cfm
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apprenticeship program (RAP), but you are establishing an RAP, your institution may still be 
eligible.  
 
Q: Can a college support registered apprenticeships at other organizations through this 
funding to help them expand? 
A: According to federal guidelines, an institution can support Registered Apprenticeship 
Programs (RAP) in one of three roles: training provider, intermediary, or sponsor. This grant 
program is focused on supporting colleges in the role of an RAP training provider, 
intermediary, or sponsor.   

Q: If we have a pre-apprenticeship program will that make us eligible? 
A: An institution must have at least one existing registered apprenticeship training program 
or be establishing a new registered apprenticeship program(s) to be eligible. Funding may 
be used to develop a pre-apprenticeship program(s). 
 
Q: How do we know if we are a registered apprenticeship? We provide clinicals for our 
students, does that apply? 
A: You should be able to find a Registered Apprenticeship Program (RAP) on the federal 
Apprenticeship Job Finder website. If you are not sure if you are providing training for an 
RAP, check with or search for your employer partners. 
 
Q: If the institution has been serving apprentices with various employers but not 
actually have an existing RAP. Will that be eligible? 
A: An institution must have at least one existing registered apprenticeship training program 
or be establishing a new registered apprenticeship program(s) to be eligible. 
 
Q: Does this include Registered Youth Apprenticeships? 
A: As long as an eligible institution is the training provider for the RAP, Youth 
Apprenticeships can be supported under this grant. 
 
Application Process 
Q: We have a RAP that we are trying to develop that is a very new high demand area 
for our local community, so much of the data available in databases does not reflect the 
“high demand”…we have several companies moving into the area or expanding in the 
next two years. Can letters from industry partners be used to help establish high 
demand? 
A: Yes. We recommend you include these letters as an appendix to your application. 
 
Q: Is there a particular workforce database that we should use? 
A: There are several workforce data sources that are acceptable: Burning Glass, Emsi, U.S. 
Bureau of Labor Statistics, etc. Also, the THECB created a Texas Workforce Development 
Toolkit in collaboration with Brookings Institution. 
  

https://www.apprenticeship.gov/educators/community-colleges
https://www.apprenticeship.gov/apprenticeship-job-finder
https://brookingswof.shinyapps.io/TX_workforce_dev_app/
https://brookingswof.shinyapps.io/TX_workforce_dev_app/
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Grant Implementation 
Q: Is it allowable to do an apprenticeship with another state agency? 
A: Yes. If your institution is the training provider for the apprenticeship, other stakeholders or 
partners are welcome. 
 
Q: Can this grant be used in combination with other grants received from other 
sources? 
A: Yes. 


